Right on targIT
onsdag 6. oktober 2010 kl. 15:05

Automatisk spejling af centraladministrationens diske hos Ombudsmanden

Skat har foreslået, at de skal have adgang til og kopiere ("spejle" er udtrykket) alle data på danske firmaers computersystemer, som vedrører skat. På den måde får Skat nemmere ved at kontrollere udvalgte firmaers skatteregnskaber med henblik på at forhindre snyd. Mere om forslaget f.eks. her.

Det er jo alt sammen meget sympatiskt. Men også meget drakonisk skridt - man vil foretage en ransagning uden at have en dommerkendelse for at fange skattesyndere. Sagen handler i sin essens om retsbeskyttelse, men da det omdrager IT, kommenterer jeg alligevel på det her. Et par problemer kan man forudse:

1) Kan Skat overskue alle de data, som de i givet fald vil modtage, altså finde hoved og hale i dem?

2) Kan Skat holde tæt med nogle af de forretningshemmeligheder, de potentielt får indblik i?

3) Hvad vil der ske, hvis de falder over noget ulovligt - eller rettere, hvor ulovligt skal det være, før politiet underrettes?

4) Hvad vil lagerplads og licenser koste Skat for at kunne opbevare og gennemgå data?

Foreslaget er fremsat af en liberal skatteministres ministerium, hvilket i sig selv er interessant. Men det ser ud til, at mens de fleste ordførere støtter forslaget, er DI og ITEK klart imod. Forståeligt nok.

Der er endnu en gang tale om, at fordi man med IT kan, så skal man også gøre det. Telelogningsloven er den samme: fordi man med IT rimeligt nemt kan logge dansk internettrafik og teletrafik, så skal man gøre det. Man ville f.eks. aldrig drømme om at gøre det samme for papirbreve.

Men okay, hvis det skal være, vil jeg dog foreslå, at samtidigt med, at dette forslag vedtages, gennemføres en lignende lov, som bestemmer, at samtlige diske i centraladministrationen skal spejles hos Ombudsmanden.

Herved behøver Ombudsmanden ikke vente på, at f.eks. et notat om sygehusomkostninger udleveres til ham, hvis han beder om det - han kan selv gå ind og hente det. Loven er jo klar: sådanne dokumenter skal udleveres.

Det er muligt, at midlertidige dokumenter og arbejdsnotater også udleveres, men her vil Ombudsmanden hurtigt udfærdige en bekendtgørelse, der forklarer, hvordan han vil modtage, opbevare og bruge sådanne dokumenter.

Forslaget er hermed givet videre til Regering og Folketing til snarlig implementation.

Kommentarer

  1. af Preben Kristensen - onsdag 6. oktober 2010 kl. 15:06

    Tak til Christian Schmidt for input til dette blog-indlæg.

  2. af Christian Schmidt - torsdag 7. oktober 2010 kl. 00:38

    I sagen om sygehusomkostninger var det Rigsrevisionen (og ikke Ombudsmanden), der blev forholdt oplysninger, ikke sandt?
    http://www.berlingske.dk/danmark/statsrevisorer-inddrages-i-mailsag

    Men Ombudsmanden, Folketingets Ombudsmand, politiet, Folketingets Præsidium, Wambergudvalget, Danmarks Statistik, Datatilsynet, Advokatrådet, Røde Kors, Pressenævnet, Ribers Kreditinformation, Vejnavnenævnet, Statens Istjeneste, Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse og for dens sags skyld alverdens andre tavshedsforpligtede personer bør da også have lov at kigge med. Ministeriet har vel ikke noget at skjule?

  3. af Tobias - torsdag 7. oktober 2010 kl. 07:01

    Mon ikke firmaer der leverer software til at kryptere hele disken kan se frem til stor fremgang. Eller vil Skat også forbyde kryptering?

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg.