Right on targIT
torsdag 17. marts 2005 kl. 11:25

MSIE 7.0 - og?

Så er den første nyhed om, hvad Microsoft nye browserversion, Internet Explorer 7.0, formodes at indeholde, lækket. Der er ikke så meget nyt i det, men det er jo altid interesant, hvad browseren, som ca. 90% af browserbrugerne om føje år vil bruge, kan.

Fanebladsbrowsing, IDN, PNG-billeder og en integreret RSS-læser er nogle af nyhederne. Ikke just noget revolutionerende her, Firefox og Opera har haft området dækket vel i endda et stykke tid.

I følge artiklen vil de største forandringer ske på sikkerheds-området, hvor bl.a. cross-domain-scripting skal blokeres, mens antispyware-programmel skal inkluderes. Desuden skulle der laves en ny prinfunktion. Udover maliciøst at erklære, at MS på sikkerhedsområdet har travlere end så mange andre browserfabrikanter, må man igen sige, at der altså ikke er noget her, der imponerer.

Man kan så gøre sig nogle tanker desangående. Man kan tænke, at MS ikke er interesseret i at innovere på området, men i stedet bare vil sikre sig, at konkurrenternes produkter ikke bliver for gode. Mao. er man overhovedet ikke bange for, at der vil ske en større faneflugt fra deres browser og gider ikke bruge ressourcer på at konkurrere på området. Der er udsigt til nogen browserkrig.

Man kan også hæfte sig ved, at de største ændringer synes at ville ske på sikkerhedsområdet. Det er da rart at høre, at MS synes at have forstået, at ikke alle deres features er lige smarte set fra et sikkerhedssynspunkt, men man sidder nu stadig med en knugende fornemmelse af, at der skal mere til, inden man er overbevist om, at MS har fattet det med sikkerhed.

Så som sådan er der jo ikke meget at være imponeret af. Men det kunne jo også være, at det kun er et fåtal af funktioner, der er blevet lækket, og at der vil være væsentligt mere nyt i MSIE 7.0. Som det er nu, vill 7.0 emm ikke hindre yderligere faneflugt. Man venter spændt på, hvad MS ellers har fundet på at inkludere i deres browser.

Kommentarer

 1. af Tobias - torsdag 17. marts 2005 kl. 15:27

  Endnu et eksempel på at Microsoft siger at de vil forbedre sikkerheden i næste version.
  Det er sket før også på aggemam.dk
  http://aggemam.dk/index.php?id=336#kommentarer

  Mit bud er at IE 7.0 er lige så usikkert som alle andre IE's.

 2. af Christian - torsdag 17. marts 2005 kl. 23:06

  Fælles for IDN-, PNG-, RSS-understøttelse samt faneblade er, at det er udvidelser, der kan implementeres stort set uden bekymringer mht. bagudkompatibilitet. Det er med andre ord "bare" at allokere nogle programmører og sætte dem i gang. RSS-læsning og faneblade er primært brugergrænsefladeting, og her er MS dygtige, så resultatet bliver sikkert godt.

  PNG-understøttelsen er interessant fra et udviklersynspunkt, men derudover er det skuffende at konstatere, at bedre understøttelse af diverse standarder herunder især CSS tilsyneladende ikke er på tegnebrættet. Mens ovennævnte nyskabelser er overkommelige at implementere, især fordi man ikke skal tænke på bagudkompatibilitet, så er forbedret standardunderstøttelse formentlig en meget stor opgave. Måske er det umuligt at udbygge den nuværende kodebase yderligere. Det var jo fx tilfældet med Netscape/Mozilla, hvor man valgte at skrotte renderingsmotoren fra Netscape 4 og bygge en hel ny, fordi den gamle simpelthen var for meget spaghetti.

  Et normalt HTML-dokument er opbygget som et træ, men hvis man med Javascript prøver at traversere dette træ, så opdager man, at det i IE6 slet ikke er et træ! Dette kunne antyde, at fundamentet vakler, og at man måske skal til at bygge en ny browser fra bunden. Jeg er ikke i tvivl om, at MS kan magte denne opgave, men det nu en gang sin tid.

  Bill G nævner jo efterhånden RSS-feeds, hver eneste gang han bliver interviewet, så man fornemmer, at de mener det alvorligt. Som push-medium er det ikke udelukkende en browser-ting, så man kunne nemt forestille sig, at deres RSS-læser i en vis grad kommer til at leve sit eget liv uden for IE. Den bliver sikkert også integreret med (filtret ind i) andre MS-produkter, fx Outlook, Media Player og MSN Messenger.

  Mht. MS' udtalelser om sikkerhed: Hvis det kommer frem, at et firma har et problem med et givet produkt, så kan de ikke sige meget andet end "jo, vi er opmærksomme på problemet og arbejder på at gøre det bedre". Andre udtalelser vil som regel være selvmord, så uanset om de vitterligt gør noget ved problemet eller ej, så kan de kun sige én ting. Mao. rummer deres udtalelser om sikkerhed ikke nogen reel information.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg.