Right on targIT
torsdag 18. marts 2004 kl. 09:46

15-årige Jon købte ikke BT: læste avisen på Internettet

BTs spiseseddel havde i går en historie om 15-årige Jon (jeg er ikke sikker på navnet), som havde begået selvmord. Det gruopvækkende var i denne forbindelse - udover selve selvmordet, som nok ikke i sig selv ville kvalifcere ham til spisesedlen - at han havde fundet selvmordsopskriften på nettet.

Ville BT have råbt lige så højt, hvis han havde fundet selvmordsopskriften på biblioteket eller fået den fra nogle venner eller havde set en film (filmen "Wilbur begår selvmord" kunne her være et godt sted at starte*)? Ville BT have råbt lige så højt, hvis han havde brugt internettet til at finde information om forebyggelse af selvmord, f.eks. om telefonlinjer, hvortil man kunne ringe, hvis man gik i selvmordstanker? Ville BT have råbt lige så højt, hvis.. (fortsæt selv).

Internettet er efterhånden - som reklamer i det offentlige rum også har fastslået - kommet for at blive. Internettet er et medium, en budbringer, som afspejler de ting, som optager mennesker. Efterhånden er det kun en meget lille minoritet, der ikke har prøvet det. De fleste mennesker kender derfor mediet ret godt og dermed også dets fordele og ulemper og ved, at internettet ikke er hverken godt eller ondt. Internettet har om noget bare gjort det meget nemmere at finde information, som fandtes i forvejen.

Ikke desto mindre kan man fra tid til anden stadig se den slags overskrifter, hvor internettet som medium lægges for had, fordi en eller anden form for grim information findes her, hvad enten det er pædofiligruppens hjemmeside (se fint blogindlæg her om just dette) eller en folketingspolitiker, der brokker sig over tilgængeligheden af porno på nettet for store og små. Jeg tror, jeg stopper her; læseren har nok forstået, hvad jeg mener.

Det undrer mig, at man stadig kan finde tilhørere til, at internettet er ondt og skal forbydes og begrænses og at man kan lave spisesedler som ovennævnte. Jeg tror som skrevet ikke, at det er fordi man kan overbevise folk om, at det er ondt. Jeg tror som skrevet heller ikke, at man kan spille på en frygt for det ukendte hos folk; dertil kender for mange det for godt. Jeg kan ikke rigtigt se, hvorfor en sådan spiseseddel skulle fænge.

Nu er jeg ikke avismand, og mon ikke BT har mere styr på, hvad der sælger aviser end jeg har. Jeg tror derfor, at der må være en grund til, at de gjorde som de gjorde. Kan nogen forklare mig, hvad jeg har misset?




* Man har i "Wilbur begår selvmord" gjort meget for at undgå, at filmen kan bruges som inspiration til selvmord. Detaljer i forbindelse med hans selvmord skulle således med vilje være udeladt fra filmen.

Kommentarer

  1. af Anja - torsdag 18. marts 2004 kl. 10:21

    Det så jeg godt i går - da var han bare 16 år og hed Jan... typisk! ;/

  2. af Mathias - onsdag 27. oktober 2004 kl. 12:40

    så kan han lære det

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg.