fredag 18. november 2005 kl. 00:20

Nattevandring

Min seng består en boksmadras, hvorpå der ligger en topmadras af et skumgummiagtigt materiale. Denne topmadras ligger løst oven på boksmadrassen, og i løbet af en nat, hvor sengen ikke bruges til anden lagengymnastik end at hive torsk i land, kan den bevæge sig op mod 10 cm. Bevægelsen sker altid i retning af fodenden.

Jeg har ikke helt luret, hvorfor den kun bevæger sig i én retning. Er det mon coriolis-kraften, der er på spil? Eller tidevandskraften? Drages jeg mon ubevidst mod solopgangen? Eller Amager-Centeret? Er det i virkeligheden muligt at drømme sig et andet sted hen?

Hvordan kan sådan en tung madras i det hele taget flytte sig af sig selv uden min aktive medvirken? Den ellers er svær nok at bakse rundt med, når jeg om morgenen rykker den tilbage til udgangspunktet.

Når man sådan bliver parallelforskudt i østgående retning, bliver man jo konstant ramt af jetlag. Det er muligvis forklaringen på, at jeg altid er så træt af morgenen.

10 cm pr. nat løber op i knap 3 km på en livstid, så madrasser har nok ikke den store fremtid som transportmiddel. Lidt har da også ret, og det er unægteligt en behagelig måde at komme frem på. Men med lidt fantasi (og rigelige mængder øl) kan man måske komme på mere nyttige anvendelser af denne fremdrift.

Kommentarer

 1. af Troels Arvin - fredag 18. november 2005 kl. 15:49

  Jeg tror, du drages mod Amager-Centeret.

  Hvis du vil ophæve bevægelsen, kan du måske tage ud til Rødovre Centeret og blive smaskforelsket i også dette center (ligesom enhver anden, der besøger centeret). De to modsatrettede center-fascinationer vil da ophæve hinanden.

 2. af Christian Schmidt - fredag 18. november 2005 kl. 20:19

  Det lyder plausibelt, at det skulle være Amager-Centeret, der trækker. Især her i julekvartalet er tanken om julemuzak og nisser meget tillokkende.

  Hvis Amager-Centerets tiltrækningskraft i lighed med andre kræfter aftager med kvadratet på afstanden, vil virkningen være ubetydelig, når jeg flytter til Vesterbro. Denne hypotese vil jeg efterprøve, når jeg engang får flyttet (istandsættelsen trækker ud, og dagene er korte).

 3. af Jesper Stocholm - tirsdag 22. november 2005 kl. 11:57

  Jeg vil mene, at hvis tiltrækningen fra Amager-centret er så stærk, at den kan trække en topmadras på 160x200 cm vandret 10 centimeter over en madras i løbet af 8 timer (du arbejder for lidt, hvis du får så meget søvn) [0], så tror jeg stadig, at kraften vil være mærkbar selv i de narko-befængte egne af hovedstaden.

  [0] Jeg kender ikke gnidningskoefficienten for madras+topmadras, men jeg antager, at den er en betragtelig størrelse - selv med din spinkle krop ovenpå.

  :o)

 4. af Christian Schmidt - tirsdag 22. november 2005 kl. 12:33

  Kalder du min krop spinkel?! Mind mig om at vise dig mine svulmende overarme til Inf96-julefrokosten (jeg skal nok lade være med at slå).

  Hvis kraften falder med kvadratet på afstanden, og min nye bopæl er fem gange så langt væk fra Amagercentret som den gamle (det er nok en stor underdrivelse), så vil kraften være 1/25.

  Da den totale kraftpåvirkning er max{0, F_amagercenter - F_gnidning} (dvs. differencen mellem de to, dog ikke mindre end 0), hvor F_amagercenter > F_gnidning > 0, vil en reduktion af F_amagercenter til 1/25 betyde en reduktion af kraften til 1/25 eller mindre. Jf. Newtons 2. lov vil accelerationen da også reduceres til mindre end 1/25. Den tilbagelagte strækning ved konstant acceleration er 1/2 a t², dvs. at den tilbagelagte strækning vil reduceres til mindre end 1/25, dvs. under 4 mm. Hvis ellers mine fysiske kvaksalverier holder stik.

  Det er dog muligt, at F_isketorvet vil spille ind i stedet. Mængden af kunder omkring Fisketorvet, der ellers ligger et ret øde sted, antyder, at dets til tiltrækningskraft er af ikke ubetydelig størrelse.

  Men det er i øvrigt en god pointe, at man ved at mindske gnidningskraften velsagtens kan komme væsentligt længere. Måske jeg skulle prøve at sove på silkelagener iført spandexpyjamas og indsmurt i ... hmm, ja, det må jeg hellere overlade til læserens syge fantasi.

 5. af Preben - onsdag 23. november 2005 kl. 13:48

  Her tror jeg, at du er heldig, idet F_isketorvet og F_rederiksbergcenteret nogenlunde vil gå lige op. Som du selv skriver, vil (dine overarmsmuskler til trods) kraften fra F_Amagercentret være reduceret (langt mere end faktor 25), så denne kraft vil være negligerbar.

  Jeg vil derfor forvente, at din madras vil bevæge sig væsentligt mindre efter en flytning til narkotikastræde. Jeg afventer spændt feltforsøg (selvom det jo ikke var noget, man brugte på studiet).


 6. af Jesper Stocholm - onsdag 23. november 2005 kl. 16:08

  > Jeg afventer spændt feltforsøg (selvom det jo ikke var noget, man brugte på studiet).

  Det var jo kun fordi, vi ikke valgt at blive landingeniører med dertil hørende landopmåling i Dyrehaven ... møgstudievalg ...

 7. af Christian Schmidt - onsdag 23. november 2005 kl. 22:55

  Nu sidder vi i stedet bag skærmen med krogede fingre og koder for penge i stedet for at vandre rundt i oilskinjakker sammen med en golden retriever. Tabere vi er.

  Jeg vil foranstalte et feltmadrasforsøg straks efter min indflytning og rapportere tilbage.

 8. af Peter Brodersen - tirsdag 13. december 2005 kl. 06:48

  Hm, jeg har observeret, at min lagen har tendens til at gøre det samme. Også i retning af fodenden.

  Enten kan det være fordi det prøver at gøre opmærksom på at det vil vaskes, eller også ligger jeg bare og sparker meget, mens jeg sover.

  Måske det samme er tilfældet for dig. Prøv at binde dine fødder fast (fx til siden af sengen eller loftet eller lignende) og se, hvad der sker.

 9. af Christian Schmidt - torsdag 5. juni 2008 kl. 23:49

  Der er nu gået 2½ år siden den seneste kommentar. Hermed en opdateret status:

  Her på Vesterbro trækker madrassen ikke mod fodenden men mod højre (højrehåndssiden, når man ligger på ryggen), hvilket er mod syd. Der er ikke tale om 10 cm pr. nat, men måske 10 cm på en uge.

  Jeg tror, at Preben overså en ting, da han antog, at F_isketorvet og F_rederiksbergcenteret ville ophæve hinanden, nemlig Fisketorvets åbningstider (kl. 10-20 alle hverdage), som jeg finder meget attraktive. Så det er muligvis der, forklaringen skal findes.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg.