Right on targIT
onsdag 14. november 2012 kl. 10:01

Dilbert arbejder hos Apple?

Apple har trods nylige produktlanceringer haft nogle hårde måneder - både på børsen (aktiekursen er gået fra 700 midt i september til 542 midt i november)), i pressen ("Apple ikke innovative" og "Apple undskylder dårligt kort").

Senest omtaler en tidligere ansat firmaet på en måde, så man må tro, at Apple er Dilberts arbejdsplads. Artiklen siger bla.a., at det er svært for nystartede at begå sig, fejl fører til fyringer og at topchefen Tim Cook ingen sociale kompetencer har.

Det er jo som at læse Dilbert. Hvis artiklen står til troende, så var det allerede et problem under Steve Jobs, men hvor han havde en klar ide om retningen, synes Tim Cook ikke at vide hvor firmaet skal hen.

Hvor lanceringen af tidligere produkter har afstedkommet lange køer af kunder ved Apples butikker for at købe produkterne, så har modtagelse af både iPhone 5 og iPad Mini været mere afslappet - i begge tilfælde står man tilbage med indtrykket af, at begge disse produkter var defensive lanceringer for at undgå, at konkurrenter spiste mere af kagen. Og modtagelsen i pressen har nok været god, men ikke på samme måde begejstret som ved tidligere produktlanceringer.

Det er svært for et succesrigt firma som Apple at blive ved med at imponere, og før eller siden vil folk og pressen blive skuffede. Endvidere elsker pressen negative historier om de store - i gamle dage var det IBM og Microsoft, i dag er det Apple og Google, som det er sjovt at skrive kritisk (læs negativ) journalistik om.

Man kan argumentere for, at Apple ikke har behov for at være innovative - firmaet har massiv salgsfremgang og imponerende overskud og kan grine hele vejen ned til banken. Firmaet har et stærkt økosystem med temmelig høje exitbarrierer, så der er ingen problemer på den korte bane.

På længere sigt mener jeg dog, at den nuværende opfattelse af Apple kan blive et problem for firmaet - hvis Apple ikke længere opfattes som cool (og hvis alle andre også har Apple-produkter), vil det blive væsentligt sværere for firmaet at blive ved med at tage overpris for dets produkter.

I alle tilfælde synes Apple at være ramt af både dårlig presse og en vigende aktiekurs. Er Jobs' visioner for firmaet ved at være brugt og er den nye ledelse i vildrede? Hvis man skal tro pressen og aktiemarkedet, så kunne noget tyde på det.

Omvendt er nu det helt rigtige tidspunkt at købe aktier i firmaet på, hvis man stadig tror på det. Indtjeningen fejler i hvert fald ikke noget. På den korte bane.

Kommentarer

Kommentarfunktionen er ikke aktiv for dette indlæg.