Right on targIT
onsdag 26. november 2008 kl. 10:05

Målinger - det er ikke så svært

I den seneste tid har man i pressen set talrige eksempler på, at man for at gennemføre A måler B. Mine eksempler er ikke fra IT-verden, men mon ikke læseren kender til nogle eksempler.

Luftvåbnet skal f.eks. opdage olieforurening, og man måler derfor, hvor mange timer de flyver over havene, hvilket resulterer i, at 75% af timerne blev fløjet i fjerde kvartal. Infektioner på sygehusene skal undgås, så man måler hvor mange håndvaske, der er sat op - ikke om antallet af infektioner falder. Rengøring på sygehuse skal være grundig, så man inspicerer rengøringen efter at man forinden har meddelt, at en inspektion er på vej.

Sidstnævnte tilfælde er lidt anderledes, men i alle tilfælde er der emm tale om, at man måler på det forkerte - det er jo nemt at se i ovenstående tilfælde, hvad man reelt skulle have målt - prøv med antal forureninger opdaget, reduktion af antal infektioner (hvilket også gælder for den sidste).

Man taler om en tiltagende DJØFicering af alle områder af det offentlige - i dette tilfælde, at embedsmænd vil detailstyre arbejdet med olieforureningsdetektion eller infektionsreduktion. I et større perspektiv, at politikerne forsøger at virke handlekraftige og tvinger løsninger igennem, som ser rigtige ud overfor vælgerne, men som eten er virkningsløse eller måske endda simpelt hen spild af tid, penge og ressourcer.

Som nydimitteret udi forretningsverden var en af de ting, jeg lærte, at det er essentielt, at man måler de rigtige ting, altså de ting, man vil se gennemført. Når disse er definerede, skal man så lade de mennesker, der ved noget om området, beslutte, hvilke foranstaltninger, der skal til for at sørge for, at målsætningerne gennemføres.

Hvis politikerne tænker sig lidt om, kan de nok også regne ud, at det er den rigtige måde at gøre tingene på - ellers risikerer de jo at fremstå som inkompetente, hvis de tror, at antallet af infektioner falder, fordi man sætter flere håndvaske op. Hvis sundhedspersonalet ikke har tid til at vaske hænder, rækker nok så mange håndvaske ikke.

Kommentarer

 1. af Tobias - fredag 28. november 2008 kl. 14:18

  Jeg er indædt modstander af målinger. Det er ofte umuligt at finde en god metrik. Nu kender jeg mest til IT og der er det umuligt at måle hvor effektiv en kodekarl er. Skal man måle antal linie kode, bug count, lukkede bugs, nye bugs, arbejdstid? I alle tilfælde du kan finde på kan jeg indrette mit arbejde så jeg får gode måleværdier uden det ændrer på kvaliteten af mit arbejde.
  I andre brancher ser det også ud til at være svært. Tag nu f.eks. den allestedsnærværende finanskrise. Den er måske blevet så dyb pga. dårlige målsætninger for bankdirektørene.

  Så ud med målinger og ind med tillid til at folk gør deres arbejde!

 2. af Tobias - fredag 28. november 2008 kl. 14:35

  Hvis man nu opsætter et mål som "antallet af infektioner skal falde" så er her nogle gode måde at opnå det:
  * Luk sygehuset
  * Over mediciner patienterne.
  * Sørg for at smitsomme patienter bliver kørt til et andet sygehus.
  * Pak alle patienter ind i plastik

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg.