Right on targIT
fredag 16. februar 2007 kl. 14:12

DRMs hastige nedgang

Det er interessant at læse om DRM (digital rights management, altså rettighedsstyring af indhold, typisk musik) og dets hastige nedgang i popularitet.

Folk, der mente af vide noget om området, har aldrig rigtigt været begejstret for DRM. I al beskedenhed kan jeg lænke til men egen eksamensprojektrapport om emnet og tidligere blogindlæg. DRM kan aldrig beskytte musikken 100%, da den jo nu engang skal spilles. Endvidere vil den slags systemer altid være sårbare på en eller anden måde, og det er kun et sprg. om tid, før de hackes - jf. de seneste dages nyheder om, at HD og Blueray DVD kopisikringssystemer allerede er hackede. Microsofts Bill Gates har også tidligt været ude på udtalelser om, at DRM ikke dur, senest i december sidste år.

Sidst sidste år begyndte rygter også at spredes om, at musikindustrien havde set lyset. og ville fase ud drm på musik. Grunden var, at brugerne havde flere rettigheder ved gammeldags musik på en cd, og at de ikke var interesserede i at blive begrænset endnu mere på en nyere platform, når den gamle var ganske fin. Der ville dog gå et stykke tid, inden skiftet ville ske, fordi pladebranchen ikke var interesseret i at tabe ansigt. Branchen har investeret meget troværdighed i at omtale DRMs velsignelser.

Lige pludseligt er det dog begyndt at gå stærkt. Efter jul har den ene efter den anden nyhed i pressen omtalt, hvordan dette eller hint pladeselskab eller musikdistributionsselskab ønsker at udgive musik uden DRM, altså typisk i MP3-formatet. Steve Jobs formåede at skaffe sig en del omtale ved at skrive et memo om dette på det helt rigtige tidspunkt. Godt set af Apple-chefen.

Jeg kan dårligt forestille mig, at pladeselskaberne vil forsøge at hale i land, omend RIAA og andre stadig kæmper for friheden (jf. dagens Computerworld med indlæg for DRM af Microsoft). Det skal dog siges, at pladeselskaberne foreløbigt ikke rigtigt har ment noget om sagen - de har været forbavsende stille. Men uofficielt er der ikke megen opbakning at spore.

I løbet af ca. en måned er den generelle stemning på parnasset gået fra at være pro-DRM til at være en kamp om ikke at være den sidste til fornægte DRM. Nogle gange går det rigtigt stærkt.

Kommentarer

  1. af Christian Schmidt - tirsdag 20. februar 2007 kl. 22:46

    I lyset af dette burde det efterhånden ikke kræve det store politiske vovemod fjerne paragrafferne om tekniske foranstaltninger fra ophavsretsloven, så vi får genetableret en klar retstilstand og en rimelig balance mellem forbrugers og ophavsmands rettigheder.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg.