Right on targIT
onsdag 11. oktober 2006 kl. 13:18

Konkurrenceklausuler: ITEK i defensiven

ITEK har været en fortaler for, at det skulle være muligt at lave konkurrenceklausuler for medarbejdere i IT-branchen. Omvendt har fagforeninger (PROSA først og fremmest) forsøgt at forbyde disse, da de begrænser mobiliteten. Fagforeninger har haft medvind i den seneste tid, og ITEK har været nødt til at indrømme, at der er for mange aftaler, at de ikke skal være hemmelige for medarbejderen, mm. ITEK har fremlagt en række principper, som burde følges. Disse principper er samlet i 8 forslag.

Alt sammen meget godt. Der er god tid til at debattere, idet den ansvarlige minister (beskæftigelsesdittoen) afventer en højesteretsdom på området. Der er derfor rig mulighed for snak, med mindre regeringen kommer i flertal. Det kan dog netop blive tilfældet.

I går morges (tirsdag den 9. oktober) kunne man så i nyhederne høre, at også elektrikere var omfattet af sådanne konkurrenceklausuler. Just da tabte ITEK efter min opfattelse slaget.

For det første udbredes problemet til ikke kun at være et IT-problem (altså skal DI ind over i stedet for ITEK), og for det andet vil det ramme mange flere mennesker. For politikerne er der ikke længere bare tale om nogle overbetalte IT-ansatte, men derimod om ganske almindelige mennesker som elektrikere.

Tom Togsværd fra ITEK var i P1 her i morges for at forklare sin side af sagen - og for at forsøge at inddæmme den: Aftalerne er nødvendige i nogle tilfælde. Han måtte dog indrømme, at der ingen restriktioner var overfor firmaer, der ikke underlagde sig de 8 principper.

Det bliver nu spændende at se, om højesteretsdommen afventes, eller om den samlede opposition (DF inklusive) forlanger handling her og nu, altså at beskære eller afskaffe disse. Jeg holder på sidstnævnte. ITEK har tabt slaget. Det skete i samme sekund, at radionyhederne omtalte, at også ikke-IT-folk er omfattet af dem.

Kommentarer

Kommentarfunktionen er ikke aktiv for dette indlæg.