Right on targIT
fredag 6. oktober 2006 kl. 14:02

DRM - hvornår lærer de det?

Computerworld havde for et stykke tid siden en artikel, som fortæller, at musik lånt fra biblioteker ikke kan spilles på en iPod. Dette skyldes, at pladeselskaberne vil have, at musikken skal udbydes i WMA, som er det format, som pladeselskaberne har tillid til.

Her er endnu et lille spark over skinnebenet til Apples iPod fra pladeselskaberne, som stadig er sure over, at de ikke fik lov til at bestemme noget, da iTunes blev startet. Det kan vel ikke udelukkes, at nogle brugere nu finder ud af, at deres iPod ikke rigtigt kan spille noget "fremmed musik", men kun mp3 og hvad de så køber fra iTunes.

De indviede ved godt, at iPod er temmelig ensporet i, hvad den kan afspille. Til gengæld tror jeg ikke, at den menige iPod-bruger ved, at hendes iPod ikke kan afspille en lang række (andre) formater, først og fremmest WMA. Nu er der så en mulighed for den menige bruger at finde ud af, at dette er et problem.

Det er dog ikke værre, end at DVD-Jon måske kan komme dem til hjælp. DVD-Jons firma er i gang med at lave "Double Twist", et program, som kan få en iPod til at tro, at et stykke ikke Fairplay-beskyttet musik (altså Apples DRM) er Fairplay-beskyttet. Mao. kan WMA afspilles vha. Double Twist.

Hvis Apple ellers vil. Som artiklen nævner, har Apple før afskåret andre slags DRM-systemer fra at virke på deres musikafspillere. I dette tilfælde kunne Apple dog - med baggrund i ønsket om at sælge flere iPods - sætte kikkerten for det blinde øje.

En anden front mod Apples DRM blev bragt på banen i ugens løb. Tirsdag den 3. oktober var DRM-dag, som DefectivebyDesign.org havde taget initiativ til. Sitet er talsmand for nogle musikbrugere, som er temmeligt trætte af DRM. Bemærk, at det er al slags DRM, der kæmpes imod, omend iPodden får mest opmærksomhed.

Igen en ting, som den menige forbruger aldrig vil opdage. Men der er der også råd for: sidste weekend var konen og jeg i London, og udenfor en Apple-butik på Regent Street stod folk i hvide beskyttelsesdragter og åndedrætsværn og delte fliers ud, som advarede mod at købe Apple-musikafspillere, da disse var "inficeret". Det var selvfølgelig DRMen, som man sigtede til. Det var også defective by design, der stod bag dette.

Så langt er vi ikke nået i Danmark endnu, og man har - mig bekendt - ikke hørt nogle protester mod DRM, heller ikke fra forbrugerstyrelsen. Deres website har ingen indgang på DRM, når man søger på det.

Og dog. De nordiske forbrugerombudsmænd snakker jo netop med Apple om, at iTunes skal tilbyde musik i andet format end Fairplay, idet man som forbruger ikke har fuld råderet over musikken, som man køber fra iTunes. Det er jo essentielt, hvad DRM går ud på - at begrænse brugernes rettigheder. Om brugeren så er indforstået eller ej.

Som et kuriosum kan nævnes, at førstnævnte artikel skrev, at pladeselskaberne har tillid til WMA fra Microsoft. Det er nu ikke værre end, at formatet to gange på kort tid er blevet brudt. MS har ikke ventet til anden tirsdag i måneden med at udsende en rettelse, men sendte det derimod ud i løbet af _meget kort_ kort tid. Det har Bruce Schneier en interessant artikel om hvorfor. Det har netop noget med tillid at gøre.

DRM er kommet for at blive. Foreløbigt er det kun os nørder (og et par nordiske ombudsmænd mm.), der hare opdaget dette. Måske finder den menige forbruger også en dag ud af, hvad det går ud på.

Kampen for og imod DRM er i hvert fald i gang. Alene omtalen af en sådan kamp kan skade nogle udbydere af musik og musikafspillere.

Kommentarer

Kommentarfunktionen er ikke aktiv for dette indlæg.