Right on targIT
torsdag 21. september 2006 kl. 10:07

iPod har ikke brug for iTunes

Man hører oftet argumentet, at iTunes er grunden til, at iPodden sælger så godt som den gør. Dette er ikke nødvendigvist tilfældet: en undersøgelse antyder faktisk det modsatte.

På en gennemsnitlig europæisk iPod er der 20 sange, som er købt for penge. Resten er rippet fra cd eller hentet andre steder fra - en eufisme for, at musikken er nedladet fra p2p-sites - uden betaling. Kun 17% af europæiske iPod-brugere har købt musik fra iTunes.

Dette kunne antyde, at europæerne ikke køber iPodden pga. iTunes (eller andre betalingssites). I så fald kan det undre, at iPods markedsandel også i Europa er ganske pæn, men det må så skyldes design, brugervenlighed, hipnessfaktor eller noget fjerde, da den er dyrere end andre lignende afspillere.

Dette er godt for Apple, som jo af de nordiske forbrugerombudsmænd (og også tidligere de franske politikere) har fået deres iTunesforretningsmodel under pres. Apple kan være ganske rolige, selv uden iTunes vil europæerne købe iPods. Og Apple kan faktisk være meget glade, for det er ikke på iTunes, at de tjener penge; den er alene en måde at få folk til at bruge iPodden på, hvilket også ses af, at alting lægges på iTunes - også ting, som ikke koster penge at bruge.

I et bredere billede kan dette undre. iPodden var i sit første leveår (den blev faktisk lanceret allerede i 2001) ikke nogen succes. Først da iTunes kom på markedet, begyndte der at ske noget. Nu skal man sørge for at skelne USA fra Europa, men da tallene er temmligt klare, ligner det alligevel en tanke. Skulle brugerne først blive klar?

Sjovt nok kan man også læse modsatte tendens ind i tallene. Da iPod-brugere oftere end andre bruger betalingssites til opfyldelse af deres musikforbrug, er det nærliggende at sige, at disse brugere netop gør det pga. iTunes. Rapporten nævner ingen tal for, om det er iTunes eller andre services bruges.

I alle tilfælde drejer det sig om et fåtal af iPodbrugere, der måske pga. iTunes har valgt iPodden. De 83% andre brugere er fuldstændigt ligeglade med iTunes - og andre betalingsnedlastningssider for musik for den sags skyld. De købte iPodden på trods af iTunes (som jo sandt for dyden ikke er det bedste program).

Kommentarer

 1. af Jesper Lund Stocholm - fredag 22. september 2006 kl. 08:51

  Jeg tror heller ikke, at iTunes selv er argument for at iPod'en sælger så godt - til gengæld er jeg sikker på, at programmet årsagen til at Apple har formået at sælge så urimeligt meget musik på et marked, der notorisk er berygtet for P2P-netværk og manglende forståelse for, at ting koster hvad ting koster. Da jeg i sin tid købte en iPod var det ikke på grund af programmet, men det er på grund af den usandsynligt lækre brugerflade, at jeg siden da har købt musik på iTunes for hundredevis af kroner. iTunes gør det nemt at købe musik og det gør det nemt at overføre musik til iPod'en. Det er korrekt, at DRM i AAC-filerne bevirker, at det er svært at flytte musik fra en PC til en anden, men det kan tælles på én hånd, hvor mange gange har jeg haft behov for at flytte musik til andet end min iPod eller en anden af mine PC'er.

  Jeg læste for noget tid siden en artikel på wired.com omkring Apples designstrategi og iPod'ens succes. I den stod, at en af grundene til folks begejstring for iPod'en er "The iPod Experience", der gennemsyrer alt omkring iPod'en. Det starter ved bestilling af iPod'en på apple.com og fortsætter med selve æsken den kommer i. Alt er gennemsyret af deres designvalg og bare det at pakke dimsen ud er en fornøjelse i sig selv. Denne fornøjelse fuldendes ved opstart af iTunes, der ganske enkelt er et lækkert program ... det synes jeg i hvert fald.

  [0] Faktisk kan musik flyttes imellem op til 5 PC'er - eller et tal i den omegn

 2. af Prebens slave - fredag 6. oktober 2006 kl. 14:56

  Jesper skrev:
  "Det er korrekt, at DRM i AAC-filerne bevirker, at det er svært at flytte musik fra en PC til en anden, men det kan tælles på én hånd, hvor mange gange har jeg haft behov for at flytte musik til andet end min iPod eller en anden af mine PC'er."

  Det virker lidt kortsigtet at tage udgangspunkt i dine nuværende behov, og ikke ser på hvad fremtiden kan og vil byde på. Samtidig fokuserer du på at flytte musik mellem PC'er, men det er vist skudt ved siden af. Hvad så den dag du køber en mobil ikke-Apple mp3-afspiller og gerne vil høre den iTunes-indkøbte musik eksempelvis på en telefon eller en ikke-iPod? Der bliver trods alt solgt flere telefoner med musikafspiller i end stand-alone musikafspillere. Desuden vil dobbelt så mange hellere have musikafspiller i deres telefon end telefon i deres musikafspiller.

  www.emusic.com er vejen frem - ingen DRM. De har ikke mainstream "radio-musik", men primært mindre kendte kunstnere, hvilket jeg sætter stor pris på. Dem der vil høre mainstream-musik kan så betale 3-5 gange så meget, via iTunes, som os der gider høre noget mere interessant købt via emusic. Ain't life sweet.

 3. af Christa - fredag 11. maj 2007 kl. 16:55

  Hvordan bruger man itunes ??

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg.