Right on targIT
torsdag 25. maj 2006 kl. 16:31

IP-telefoni kan, hvad fastnetkonkurrenter ikke kunne

Hvis man skal tro svenske tal, så skal der et skift af selve platformen til, før de gamle monopolkunder tager sig sammen til at skifte til en ny operatør. Mao. er det ikke nok for nye selskaber at være billigere - alt for mange fastnetskunder bliver hos det gamle monopol i stedet for at skifte til en billigere fastnetsoperatør.

I Danmark sidder TDC på ca. 80% af markedet for fastnetskunder - de sidste 20% kan alle de andre konkurrenter slås om at få lov til at have. Sådan har det været i et stykke tid - og det har givetvis været en skuffelse for konkurrenterne, som ved opstart havde forventninger om at erobre en væsentligt større del af fastnetsmarkedet.

Men fastnetskunderne hos TDC har været tilfredse - i hvert fald tilfredse nok til ikke at skifte i nævneværdig grad. De 20%, som hurtigt skiftede har heller ikke været de bedste kunder at overtage - disse 20% var enten fastmovers eller kunder meget fokuserede på pris. Sidstnævnte kundetype er ikke trofast - når konkurrenten har et bedre tilbud, så skifter denne type kunde selskab - igen.

Men, med overgangen til IP-telefoni ser det ud til, at Telia ikke kan holde sin markedsandel, se http://digi.no/php/art.php?id=304948. Hvis man lægger til grund, at kunderne som udgangspunkt er meget tilfredse med det gamle monopol, så er der her åbenbart tale om så store besvarelser, at mange kunder kan se fordelen ved at skifte - og åbenbart også fravælge Telias løsninger.

Telia har ikke været de første til at promovere IP-telefoni, det har de ingen grund haft til at gøre. TDC må siges at have fulgt et lignende spor, der er ingen grund til at slagte en solid malkeko.

Så nu kan det være, at de store nedgange i abonnenenttallene hos de gamle monopoler, som man forventede tilbage ved liberaliseringen i 1998, begynder at ske. Det ville ikke skade TDC og Telia at skulle bevise over for deres kunder, at de faktisk er det dyrere abonnement værd. Lur mig dog, om der ikke stadig vil være en solid gruppe af abonnennter, som heller ikke denne gang vil skifte fra Telia - eller TDC.

Det er godt at have været et monopol i gamle dage.

Kommentarer

Kommentarfunktionen er ikke aktiv for dette indlæg.