Right on targIT
torsdag 1. december 2005 kl. 10:30

TDC - manglende shareholder value-hensyn

Så er et købstilbud på TDC fra en række kapitalfonde blevet offentliggjort.

Disse fonde har kunnet se nogle værdier "gemt" i TDC, som den nuværende ledelse ikke har formået at udnytte eller kapitalisere - eller som markedet ikke har forstået, hvorfor aktiekursen har været for lav for de værdier, som selskabet nu engang har indeholdt.

Det er vel essentielt dette, sådan kapitalfonde gør - de udser sig muligheder i firmaer, som af den eller anden grund er undervurderet. De opnår kontrol med firmaet og udnytter værdierne, som sælges til en højere pris end man oprindeligt gav for firmaet. Det kan være at splitte et selskab op og sælge enkeltdelene til en højere pris end selskabet samlet var værd (en slags negativ synergi eller det faktum, at nogle dele af et selskab vil være meget mere værd for det rette firma). (I parentes kan man naivt skrive, at man håber på, at TDCs rå kobber overtages af et selvstændigt selskab, så ordentlig konkurrence kan sikres på det danske telemarked.)

Men tilbage til sagen. Jeg husker, hvordan en TDC-ansat på besøg på et teleøkonomikursus på DTU i sluthalvfemserne ikke lavede meget andet end at snakke om, at TDC var stærkt fokuseret på shareholder value. Man ville altså optimere aktieejernes værdi ved at kanalisere så meget værdi som overhovedet muligt over i aktiekursen. Fidusen ved dette var at gøre aktieejerne glade og sikre, at en overtagelse blev så dyr som muligt.

På grundlag af, at en række kapitalfonde nu har afgivet et bud på TDC, der ligger væsentligt over, hvad markedet havde værdisat selskabet til, vil jeg mene, at TDC enten ikke har været dygtige nok til at lave shareholder value - eller at man i mellemtiden har skiftet fokus.

I begge tilfælde kan man argumentere for, at ledelsen ikke har gjort sit arbejde godt nok. Men aktieejerne er nok ligeglade - de får jo en væsentligt højere pris pris for deres aktier end TDC kunne generere.

Kommentarer

Kommentarfunktionen er ikke aktiv for dette indlæg.