Right on targIT
fredag 1. juli 2005 kl. 15:23

Ja, TDC er et monopol!

Dette har været en slem uge for TDC, men efter min mening en god uge for det danske telemarked. En bunke begivenheder har en for en rettet sig mod TDC. Lad os kigge på det:

Først faldt der dom i Højesteret, som fastslog, at TDC havde taget overpris for udleje af faste kredsløb. Grunden til, at TDC kunne tage for meget, var TDCs stærke markedsposition, som det udtrykkes i pressemeddelelsen. Jeg synes, det ser ud som om Højesteret fandt, at TDC udnyttede sit monopol udover det rimelige. TDC bagud 0-1.

Senere kom IT- og Telestyrelsen (ITST) så på banen med et forslag om, at TDC ikke kan kræve, at man skal have fastnetsforbindelse hos dem for at have bredbånd hos en konkurrent. Mao. skal ADSL-kunder ikke tvinges til at subsidiere fastnetkunderne.

Til trods for TDCs sædvanlige FUD om, at der er konkurrence på telemarkedet og at der ingen grund er til at gribe ind, da kun 10 kunder (!) er ramt, giver det meget mening at man undgår denne kobling. Hvad med de mange kunder, som ikke er skiftet til ren ip-telefoni, fordi de stadig skal betale TDC for fastnetforbindelsen? Hvad med de 5.000 afviste Cybercity-kunder, fordi CC ikke kan få det til at løbe rundt med fastnetopkrævningen fra TDC? Hvis der er så megen konkurrence og lige vilkår på markedet, kan det undre, at ingen andre end TDC er i stand til konsistent at få overskud.

Og godt at se, at IT- og Telestyrelsen er kommet ud af den krise, som styrelsen pludseligt fandt sig midt i, da Konkurrencestyrelsen og ITST kom i resortkarambolage med hverandre, samtidigt med, at ITST havde vist sig lidt passive over for TDC og nu er begyndt agressivt at kigge på TDCs avancer og vilkår.

På et andet område, hvor TDC kæmper en brav kamp, er elselskaberens nedgravning af fibernet, nu hvor der alligevel skal graves kabler ned. Hvor det i ovenstående tilfælde synes okay med krydssubsiduering, har TDC klaget i dette tilfælde, hvor de mener at blive udsat for konkurrenters krydssubsiduering. Trafikministereren ville dog i første omgang gerne se lidt mere dokumentation, før han gjorde noget (Comon, 1. juli 2005).

Endelig var dette også ugen efter ugen, hvor ITST meldte ud, at de høje termineringsgebyrer fra fastnet til mobil skulle nedsættes, igen til megen klage. Her røg endnu en gang krydssubsiduering, denne gang til TDCs fordel, men også til telemarkedernes ditto.

Det har været en god uge for telemarkedet. ITST har foreslået, at to slags krydssubsiduering fjernes og der er kommet Højesterets ord for, at TDC er et monopol (som misbruger sin indflydelse). Det kan være, det begynder at lysne for enden af tunnelen.

Kommentarer

Kommentarfunktionen er ikke aktiv for dette indlæg.