onsdag 22. juni 2005 kl. 23:40

Først på den våde plet

I 2000 besluttede et enigt folketing at sætte fire UMTS-licenser på auktion. Nu skulle Danmark sgu være på forkant med udviklingen, og det mente man bedst at kunne opnå ved at lade telebranchen bløde små 4 milliarder for at få lov til i fremtiden at udbyde et produkt, som der ikke dengang var specielt stor efterspørgsel på. Her 4½ år efter er 3G-telefoni stadig ikke noget, som får folk til at besvime i ekstase, og det er uvist, om landet kom på forkant af noget som helst og hvilken fordel det i givet fald havde af dette.

I dag har et bredt flertal i Folketinget i lignende genialitet besluttet, at det analoge tv-sendenet skal nedlægges i 2009. Brian igen-igen udtaler, at beslutningen "vil være med til at sætte Danmark i front på den digitale udvikling". Og der står vi nu i stævnen så som en anden Leonardo DiCaprio og Kate Winslet. And the band played on.

Det er altså også synd for teknologifetichisterne, at ingen uden for Christiansborg hidtil har udtrykt interesse for et digitalt, jordbaseret sendenet. Men det skal da nok hjælpe på interessen, når man nu vælger at lukke det eneste alternativ, som ellers løser opgaven udmærket. Den bedste måde at lære folk at gå på hænder er nu at skyde dem i benene.

Kulturministeren fremhæver også, at DR2 nu bliver tilgængelig for hele befolkningen. Men det var den vel sådan set også før. Jeg ved godt, at det i visse kredse er en folkesport at brokke sig over, at man ikke kan se DR2, og det er også for galt, for nu har man jo betalt sin licens, så nu skal hele Danmarks Radio danse efter min pibe, og det er også for dååårligt *host* med alle de genudsendelser om sommeren. Men det kræver altså ikke voldsomt megen snilde at montere en parabolantenne, hvorved man kan modtage DR2 og et ton andre kanaler. Det er jo ikke fordi, at det nye sendenet automatisk vil sende digitale billeder ind på nethinden uden investeringer i udstyr.

Hvis folk vil kunne se mange tv-kanaler, er der i dag rige muligheder for dette uden Folketingets indblanding. Der er sågar konkurrence mellem flere udbydere, så udbuddet må antages i en vis grad at afspejle det, som folk vil have. Folk der har valgt ikke at have flere kanaler end dem, der findes i æteren, er næppe heller begejstrede for at skulle investere i nyt udstyr for fortsat at kunne se den lille håndfuld kanaler, som de har set hidtil.

Minister for teknologi, videnskab, udvikling og andre fortræffeligheder, hr. Helge Sander, siger, at overgangen til digitalt tv vil give mulighed for "e-læring, e-handel, e-banking" og elt muligt endet til dem, der ikke har en internetforbindelse. Det er vist at pynte lidt på sandheden. E-banking kræver i hvert fald også en teleforbindelse af en art den anden vej fra brugeren til omverden, og hvis man overvejer at etablere dette, så kan man vist lige så godt anskaffe sig en ... (vi ber om absolut tystnad) ... ja, du gættede korrekt: En internetforbindelse!

DR lavede for år siden forsøg med en lignende tjeneste, der blot kørte over tekst-tv (som jo også er digitalt men knap så sexet), men projektet blev hurtigt droppet.

Hvis folk vil have adgang til e-dit og e-dat, er der i dag rige muligheder for at få dette uden Folketingets indblanding. Folk, der har valgt ikke at investere i internetadgang, vil næppe købe nyt udstyr for at få glæde af de forkølede interaktive muligheder, som digitalt tv giver.

Man kan tvinge hesten til truget, men indimellem er det bedst at lade bjerget blive liggende og så lade Muhammed komme, når han finder det spændende nok.

Kommentarer

  1. af Preben - torsdag 23. juni 2005 kl. 14:18

    Åh, hvilken velsignet vrede. Galde, der flyder i lide strømme...

    Problemet er dog, at man ikke kan sætte en finger på nogle af dine fakta og sige, at du snakker mod bedre vidende eller tager fejl. Så der er kun tilbage at kalde dig dum og en mørkemand.

    Det vil jeg dog undlade at gøre.

  2. af Christian - fredag 24. juni 2005 kl. 13:23

    Ja, jeg kan være frygteligt bagstræberisk, når det tager mig.

  3. af Tobias - mandag 27. juni 2005 kl. 16:10

    Du har helt misforstået pointen med digital tv. Det er ikke for at give forbrugerne bedre tv eller flere muligheder.
    Pointen er at det er lovligt at lave analoge kopier (så du f.eks. gerne optage et film med din video) og det er rettighedshaverne træt af. Derfor vil de have digital tv, hvor det naturligvis er ulovligt optage film.
    Det vil ikke overraske mig når der kommer et proprietært DRM system sammen med det digitale tv.

  4. af Christian - mandag 27. juni 2005 kl. 16:38

    Jeg forholder mig sådan set ikke til pointen ved digitalt tv. Jeg kommenterer blot nogle af de påståede fordele, der fremhæves i Kulturministeriets pressemeddelelse.

    Men jeg er nu skeptisk over for din påstand. Det virker som at gå over åen efter vand at udfase analogt tv alene for at gøre det ulovligt at optage fra fjernsynet. Det ville vel være lettere blot at forbyde analoge tv-optagelser. Det vil selvfølgelig gøre det tydeligere, at Folketinget vægter musik- og filmbranchens interesser højere end forbrugernes, men det plejer de jo ikke at lægge skjul på, så det vil vel næppe være en hindring for et sådan forbud.

  5. af rolf amfelt - torsdag 28. juli 2005 kl. 09:23

    ja du har jo nok fat i noget ....
    http://www.computerworld.dk/Default.asp?Mode=2&ArticleID=29114

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg.