onsdag 1. december 2004 kl. 23:36

Antigaveræs

Noget af det værste ved jul og fødselsdage er, at man af sin omgangskreds bliver aftvunget gaveønsker. For nogen er gavegiveriet velment, for andre er det en pligt, men uanset hvad, slipper man ikke uden om at få noget.

Jeg har en fornuftig indtægt og har råd til selv at købe det jordiske gods, jeg lige står og mangler - i hvert fald af de ting, som ligger inden for budgettet for selv den mest generøse julegave. Hvis jeg står og savner en bestemt ting, ser jeg ingen grund til at skrive den på min bestillingsliste og først inkassere den ved næste gavehøjtid.

Jeg har flere gange frabedt mig gaver, men næ nej, det kan man ikke sådan bare. Skrækscenariet er at få mærkelige ting, typisk købt hos isenkræmmere og boghandlere, som bare kommer til at stå og samle støv. Jeg kan selvfølgelig bare skille mig af med tingene, men det generer mig, at folk i den grad smider penge ud af vinduet på ting, som jeg ikke nærer noget særligt ønske om at eje. Det samme gør sig gældende den modsatte vej, når jeg selv af pligt går ud og køber gaver.

Som et kompromis har jeg derfor strakt mig til at ønske mig ting, der kan forbruges eller som det går an at samle på, fx teaterbilleter, spiritus, tøj, sokker, cd'er og ting i den dur. Og jeg har også åbnet en kattelem for ting, som giveren vitterligt tror, jeg vil blive glad for.

Som nævnt i et tidligere indlæg, er jeg ret opsat på at skille mig af med en masse af de ting og sager, som jeg aldrig bruger, men som jeg troligt bærer rundt i flyttekasser, hver gang jeg flytter. Det inkluderer ting, som jeg har fået i gave, og som jeg aldrig bruger, men som jeg ikke nænner at smide ud ud fra en eller anden misforstået loyalitet over for den glade giver.

Derfor har jeg nu forsøgt at vende julens materialistiske fokus til noget positivt. Jeg vil fra 1. december og indtil jul lave min egen antipakkekalender. Det består i, at jeg hver dag vil skille mig af med en ting. Tingene skal ikke nødvendigvis smides ud men gerne foræres væk til nogen, der vil have større glæde af den, herunder tøjgenbrugsforretninger. Hvis noget kunne sælges, ville det da også kun være en ekstra bonus.

1. december blev det en skakcomputer, der måtte lade livet. I morgen bliver det nok noget tøj. Og så bliver det måske atter jul i den gamle ... øh, lejlighed.

Kommentarer

  1. af Troels Arvin - torsdag 2. december 2004 kl. 12:52

    En oplagt gave til dig ville være en DAB-radio (hvis du ikke i forvejen har én). Men /hvilken/ - og det er jo et andet problem med julegaver: Både intention og idé kan være god, men stadig risikerer man at få noget crap. Og hvis man da ikke kan få penge retur, er det ofte spildte penge, fordi forretningen måske overhovedet ikke har noget, man er interesseret i.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg.