Right on targIT
torsdag 21. oktober 2004 kl. 16:27

Brug Højteknologifonden til køb af TDCs kobber

Da staten i form af daværende finansminister Mogens Lykketoft solgte sine aktier i det daværende TeleDanmark til Ameritech (TeleDanmark købte selv nogle af dem), tjente staten omkring 30 mia. kr. på salget. Disse blev prompte brugt til at høvle af på udlandsgælden.

Nu er regeringen ved at etablere en Højteknologifond. Pengene fra fonden skal forøge Danmarks innovationsevne, konkurrenceevne og en hel del andre ting - alt sammen meget godt.

Jeg har et forslag til, hvad pengene i Højteknologifonden skal bruges til. Jeg foreslår, at man eksproprierer TDCs rå kobber (og skiller TDCs kabelnet fra). Hermed kan man måske få noget konkurrence på at udbrede internet til danskerne til ordentlige priser.

Grunden til, at jeg foreslår dette nu er, at FORA under Økonomi- og Erhvervsministeriet har udgivet en rapport, som antyder, at det netop er på bredbåndsprisområdet (og uddannelsesområdet), at den er gal.

Hvad man i 1997 forsømte at gøre, enten pga. grådighed (salgsprisen havde været noget lavere, hvis kobberet ikke var fulgt med), i misforstået godhed mod TDC eller pga. uoverskueligheden ved at skille kobberet ud, bør man derfor gennemføre nu. Det var dengang ikke nemt at skille TDCs forretninger fra dets kobbernetoperationer, og det bliver ikke nemt at gøre det nu (det er ekspropriation), men jeg er nu alligevel af den opfattelse, at det skal ske.

Når man i tilfældet DSB/Banestyrelsen i detaljer kan definere, at plakatstanderen tilhører Banestyrelsen, mens plakaten i den er DSBs (jeg mener, at det sådant det forholder sig, men er ej sikker), så må det også være muligt at udskille kobbernettet fra TDC.

Det sker næppe - og grunden er vel penge. Men det er da ærgerligt, at gerrighed eller
hvad det nu var i 1997, nu så mange år senere skal ødelægge Danmarks chancer for at blive absolut førende indenfor bredbåndssamfundet.

Om ikke andet kunne man måske sikre sig, at TDC ikke både kan sidde på det rå kobber og samtidigt være den førende kabeltvoperatør med dertil hørende internetadgang. Dette ville ikke engang være dyrt for staten, da en anden operatør ville kunne købe det af TDC til noget nær markedspriser. Kabeltv-nettet er jo ikke blevet ringere - det skal bare ikke ejes af TDC.

Forslaget er hermed givet videre. Det første bliver godt, men dyrt. Det sidste bliver godt og skulle være ca. gratis for staten. Det kan jo ses som en prøve for politikerne.

Kommentarer

 1. af Tobias - søndag 31. oktober 2004 kl. 00:03

  Der er også store problemer i Banedanmark og DSB opdelingen. Der er en tendens til at Banedanmark ikke har penge nok til at vedligeholde skinnerne. Ingeniøren har lige haft en artikel om det.
  Et statseget rå kobber vil også give problemer, centrallerne ville sikkert ikke blive digitaliseret hurtigt nok. Jeg tror ikke bredbånd ville have være så udbredt hvis staten havde beholdt kobberet.
  Den langsigtede løsning på konkurence problemet er give alternativer til kobberet. Der er flere tekniske løsninger.
  * Bredbånd over kabeltv. Desværre ejer TDC også store dele af kabeltv nettet.
  * Trådløs bredbånd. Sonofon har FWA, 3 har 3G og nogle byer er på vej med trådløse bynet. Desværre er det stadig langsommere en ADSL, men på længere sigt er det et reelt alternativ
  * Elselskaberne er ved at ligge fibre ud til mange huse. Når de er på plads vil vi se stor konkurence for elselskaberne er tvunget til at levere en bedre løsning en TDC for at få kunder over på deres net. Jeg glæder mig meget til det sker og hvis man kigger på Dyremoses udmeldinger er TDC meget nervøse for denne konkurence.

  Indtil alternativerne er på plads skal vi naturligvis insistere på at TDC opfører sig pænt overfor ADSL konkurenterne. Jeg tror ikke ekspropriation bliver aktuelt, vi har gode traditioner mht. privat ejendomsret i Danmark.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg.