Right on targIT
fredag 9. juli 2004 kl. 09:47

Orange og Telia

Lettere forsinket blev min spådom (om at der ved udgangen af 2003 ville være fire mobiloperatører i Danmark, 3 inkluderet, se længere nede i denne blog) for 2003 opfyldt. Det lå jo i kortene, der var konstant rygter om konsolidering, og nu er det så sket. Telia køber Orange for 4,5 mia kr.

Det sjove er, at der - udover nogle redundante medarbejdere, som mister deres job - ikke synes at være nogen tabere i denne handel. Alle er glade:

Telia styrker sin forretning i Danmark med mange flere abonnenter og en konkurrent mindre. Orange kommer trods grimme tab i længere tid ud af Danmark med skindet på næsen og fik en pæn pris for sine danske aktiver. Det vigtigste må dog være, at de kommer ud af Danmark. Der er vel en grund til, at handelen blev indgået. De to parter i handelen kunne begge se deres fordele ved at indgå handelen.

Men også forbrugerne, konkurrenterne og samfundet ser ud til at være glade. Nogle konkurrenter først:

Sonofon får lige pludseligt mulighed for at købe en 3G-licens meget billigt.Jeg kan ikke forestille mig, at prisen vil blive højere end hvad konkurrenterne har betalt. Konkurrenterne har en licens, og hvilken anden operatør er der derude, som har lyst til at byde en licens op? Jeg kan ikke komme i tanke om nogle. Sonofon må være glade.

TDC får i lighed med Sonofon en konkurrent mindre. Det er vel bedre end det samme antal konkurrenter. TDC er nærmest ligeglade.

Forbrugerne skal ikke forvente højere priser - det vil ITST sørge for med deres regulering af markedet. Måske vil tempoet på prisfald gå ned. Man kan argumentere for, at priserne snart ikke kan komme meget længere ned.

Hvad angår samfundet, så kan man sige, at salget til anden side af en hidtid ubrugt licens i værste fald være betyde status quo, i bedste fald en hastigere udbygning af et 3G-net. På den anden side kan man sige, at det er et nederlag for dansk telekomregulering, at Orange må give op. Men det er ikke nødvendigvist et problem for samfundet. Samfundet er gladt.

Nu skrev jeg, at alle er glade. Jeg tvivler dog på, at 3 er særlig glade for denne handel. De får med stor sandsynlighed Sonofon som konkurrent. Dette vil betyde, at en stor gruppe af abonnenter, som muligvis ville skifte fra Sonofon for at få 3G-telefoni, nu ikke længere har behov for at skifte. Så i modsætning til alle de andre, så får 3 ikke en konkurrent mindre. Det eneste, der kan siges at være til fordel for 3 er, at tempoet for skift til 3G-telefoni måske vil gå op. Det vil betyde flere kunder for 3, men også for deres konkurrenter. 3 kan ikke være særligt glade i disse dage.

Kommentarer

Kommentarfunktionen er ikke aktiv for dette indlæg.