torsdag 15. juni 2006 kl. 22:32

De våde elementers rasen

Nu er det over et halvt år siden, jeg flyttede ind, men indtil i forgårs havde jeg – temmelig kortsigtet – ikke fået tilsluttet min opvaskemaskine. Nu laver jeg sjældent mad, så det er beskedent med opvask, jeg genererer, og jeg tog det derfor ikke så tungt at vaske op i hånden, selvom opvask godt nok er blandt de ting, mit liv er for kort til. Ikke desto mindre havde der over de sidste 3 ugers tid (svarende til alt at disponibelt materiel i morgenmadstallerkener havde været i brug) akkumuleret sig en opvask med tiltagende størrelse og lugt. Dette var årsagen til, at jeg omsider fik besøgt Silvan og investeret i de sidste dippedutter, så maskinen kunne logge på vandforsyningen og elnettet. Samme forretning var dog ikke leveringsdygtig i det rette T-stykke, så opvaskemaskine og vaskemaskine kan logge på kloaknettet vha. samme slange, så indtil videre må jeg flytte afløbsslangen mellem maskinerne.

Stor var forventningens glæde derfor, da jeg i forgårs skulle starte dyret for første gang på denne adresse. Men ak! Jeg havde mod forventning ingen hestepiller (opvaskemiddel) på lager, så jomfrurejsen måtte udskydes. Jeg havde ellers sørget for afspændingsmiddel. I dag, da slaget skulle stå, vil den så have salt. Det får nu lov at vente til en anden dag, så nu står den og summer lystigt (af sol over enge).

Men den er godt nok et krævende monster. Det næste bliver vel, at den vil have smykker, mobiltelefoner og kærlighed. Jeg har købt den en stikprop med jord, som skal monteres i stedet for det nuværende Schuko-stik. Jeg håber, at det gør den så glad, at den undlader ustandseligt at give mig stød, når jeg rører ved den, det sure bæst (jeg ville jo bare …). Så bliver der forhåbentlig ro på hjemmefronten. Opvaskemaskinens plads er nu engang i køkkenet (jf. 2. Mosebog), og det må den lære at leve med.

Nå, men nok om mig …

Fra sædvanligvis pålidelig kilde (mig) oplyses det, at vandet i havnen her ved fyraften var 19° C, hvilket var tilstrækkeligt til at indlede badesæsonen. Badeanlægget ved Fisketorvet lå delvist i skygge bag det nye Copenhagen Island Hotel, der er under opførelse, men det er nok kun et problem allersidst på eftermiddagen.

Kommentarer

  1. af Troels Arvin - fredag 16. juni 2006 kl. 10:10

    Jeg er ked af at høre om dine opvaskemaskinelle trængsler. For en opvaskemaskine er godtnok et af de bedste køb, jeg nogensinde har gjort.

    Jeg har hørt folk sige, at opvaskemaskinen har reddet parforholdet. Jeg bilder mig ind, at mit parforhold er robust nok til, at det ikke er opvaskemaskinen, der kitter sammen. Men altså: Jeg krydser fingre for dig.

  2. af Jesper Stocholm - fredag 16. juni 2006 kl. 11:30

    Én af de ting, som man aldrig skal forsøge at regne ud er prisen for en opvask i forhold til vandforbrug og strømforbrug. Til gengæld kan det nok svare sig at bruge lidt tid på at undersøge, hvilket program på djævelskabet, der bruger mindst strøm. På vores vaskemaskine er der et "Øko"-program, der i modsætning til de andre programmer er markeret med grøn skrift. Det lugter med andre ord langt væk af, at dette er det bedste for miljøet. For noget tid siden kiggede jeg manualen igennem, og her opdager jeg til min store SKRÆK, at det IKKE er det billigste program, næeh, det er "turbo-programmet", der kun tager en halv time. Øko-programmet tager derimod det meste af 3 timer at blive færdigt ... og bruger mere strøm men dog ikke vand.

    Her har vi gået i to år og brugt et program, der ikke er det billigste ... og har vel reelt haft et overforbrug, der sikkert mindst kan tælles i hele håndfulde Slots-pilsnere.

    Jeg er nødt til at sige det igen ... verden er af lava - og det er udelukkende de unges skyld!

  3. af Christian Schmidt - fredag 16. juni 2006 kl. 22:07

    Jeg har ikke regnet på det, men det skulle nu overraske mig, om prisen var mere end 3 kr./vask inkl. el, vand, opvaskemiddel og andre driftsmidler (min opvaskemaskine er en bordmodel, dvs. ca. halv størrelse af normal). Og det betaler jeg gladeligt for at slippe for at vaske op.

    En vigtig detalje er at gå uden om de opvaskemidler, hvor producenten har brugt krudt på at farve en del af sæben rød og forme den som en lille kugle - de koster over 2 kr./tablet i Fakta, mens Faktas eget mærke koster 50 øre/tablet.

    Her i ejendommen afregner vi ikke individuelt for vand, så det billigste for mig ville være at koble maskinen på den varme hane (det lader sig dog ikke gøre helt så let). På <http://www.dr.dk/Forbrug/Artikler/Hvidevarer/20051129142054.htm#str> anføres, at det er energifrås at koble den til varmt vand. Det er det muligvis målt i kWh, men både prismæssigt og mht. miljøbelastning er fjernvarme væsentligt billigere end el (fjernvarme er et "spildprodukt" ved elproduktion), så jeg er ikke overbevist om, at det er en dårlig idé, hvis man har er fjernvarmekunde (jeg mener, at CO2-belastningen for fjernvarme er den halve af elopvarmet vand).

    Jeg har en elmåler, der kan sluttes til en stikkontakt (det minder om et tænd/sluk-ur), så man kan se, hvor meget strøm de forskellige apparater i husstanden bruger. Især standbystrøm er en gyser. Man har selvfølgelig hørt kampagnerne for at reducere standbystrøm, men man forstår det bedre, når man får udstukket en bon for hvert enkelt apparat. Med beskeden ihærdighed kan man spare noget mere end en håndfuld Slots-pils, men det er ikke noget, man bliver rig af. Men jeg synes nu, det giver en glæde i sig selv bare indimellem at spare lidt - især hvis det kun har marginale velfærdstab til følge.

  4. af Peter Brodersen - søndag 18. juni 2006 kl. 21:29

    Don't Feed The Plants!

  5. af Jesper Stocholm - mandag 19. juni 2006 kl. 07:50

    > Men jeg synes nu, det giver en glæde i sig selv bare indimellem at spare lidt - især hvis
    > det kun har marginale velfærdstab til følge.

    Hørt ... vi har i vores ejerforening købt en vandtønde til ikke mindre end 1700,- . Den kan indeholde 250 liter vand, og jeg forsøgte mig med at regne ud, hvor lang tid det ville tage at "betale tønden tilbage" i sparet vand. Så vidt jeg kan huske, tager det mindst 4 år - og dette er vel at mærke med et gennemsnitligt forbrug på 250 l/uge året rundt ... hvilket nok er en "smule" urealistisk. Prisen for en m^3 i Kbh er ca. kr. 30,- . Til gengæld glæder jeg mig hver gang jeg bruger 10 liter miljørigtig vand.

  6. af Christian Schmidt - mandag 19. juni 2006 kl. 21:47

    På samme måde kan glæden ved at indløse pantflasker nærmest give det indtryk, at det er en ren overskudsforretning at drikke øl :-)

  7. af Christian Schmidt - lørdag 5. august 2006 kl. 22:23

    Det kræver vel også et opsamlingsareal af en vis størrelse, hvis man skal nå at opsamle 250 liter på en uge.

    *regne, regne*

    Iflg. <http://www.dmi.dk/dmi/index/danmark/oversigter/klimanormaler.htm> falder der i den mest nedbørsfattige måned (januar) 57 mm regn, dvs. 57 L/m² pr. 30 dage = 1,9 L/m²/dag. For at kunne opsamle 250 L/uge, skal opsamlingsarealet således være (250 L/uge) / (7 dage/uge) / (1,9 L/m²/dag) = 18,8 m² (forudsat at vandet forbruges i den takt, hvormed det regner). Det var da i grunden ikke så meget.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg.