onsdag 24. januar 2007 kl. 23:41

Kanalrundfart

Der er sket en del på tv-fronten på det seneste.

TV-Avisen er begyndt at sende i 16:9-format. Det betyder, at der på mit ikke videre moderne fjernsyn kommer bjælker i top og bund (letterbox), hvilket ikke er det store problem. Det bliver til gengæld irriterende, når arkivmateriale og klip fra andre tv-stationer kun findes i 4:3-format, og DR vælger at sende dette med sorte bjælker i siderne (pillarbox), hvorved min i forvejen ikke voldsomt store tv-skærm har bjælker hele vejen rundt, og de levende billeder er henvist til et lille frimærke på midten. Det skete hyppigt i starten, men nu har de efterhånden lært at bruge bredformatet fornuftigt, f.eks. når værten fortæller i den venstre tredjedel af skærmbilledet, mens der kører billeder i de højre 2/3. Det fungerer rigtig godt og er et fint eksempel på, at 16:9 giver nye muligheder (modsat det hyppigt fremførte argument, at 16:9 er tættere på synsfeltets proportioner end 4:3, hvilket i mine øjne (!) er noget søgt).

Desuden kan jeg glæde mig over, at TV-Avisen har skruet lidt ned for mængden af animationer og andet tingeltangel i deres præsentationsgrafik. Det nye roligere røde design klæder TV-Avisen bedre og harmonerer i større grad med programmets rolle i mediebilledet.

Til gengæld må man konstatere, at ambitionsniveauet mht. brug af flere kameraer stadig ikke er tilpasset værternes evne til at vælge det rigtige kamera at tale til, især ikke i magasinprogrammerne, der sendes umiddelbart efter TV-Avisen. Udbyttet ved at skifte kameravinkel i tide og utide opvejer efter min opfattelse ikke irritationen ved, at værten så jævnligt kigger det forkerte sted hen.

Selvom DR's overgang til 16:9 så småt kører på skinner, går der indimellem stadig kludder i den på TV-Avisen, hvor klip vises i forkerte proportioner, så folk bliver meget brede eller meget smalle i ansigterne. Iflg. DRåben skyldes dette enkeltstående menneskelige fejl ved redigeringen, og det kan jo ske. Til gengæld synes det konsekvent, når deres sendes 16:9-programmer på de svenske kanaler, samt når TV3 og 3+ lejlighedsvis viser en film uden pan-scan-beskæring (dvs. hvor siderne af det brede billede er skåret af, så det fylder hele 4:3-skærmens højde), så sker det i anamorfisk widescreen, dvs. hvor bredformatbilledet er strakt ud af proportioner, så det fylder hele 4:3-skærmens højde, dvs. skuespillerne er smalle i ansigterne. Det er noget, som nyere fjernsyn kan kompensere for, og gevinsten er, at seere med den slags apparater får en lidt højere vertikal opløsning. Men på mit gamle Samsung er tv-oplevelsen temmelig kummerlig. Jeg er langt fra den eneste, der har det problem, og det virker som en lidt besynderlig prioritering fra disse tv-kanalers side. Denne anke går dog nok hen over hovedet på de forbløffende mange 16:9-tv-ejere, der pinedød skal have glæde af hele skærmarealet på deres dyre investering og derfor klipper og trækker ethvert 4:3-program til ukendelighed.

SBS har trods gentagne forsøg vist aldrig haft synderligt held med at lade deres kanaler skifte navn og kanalplads, men det lader de sig ikke kue af. I mellemtiden ser vi en lind strøm af nye tv-kanaler fra TV 2.

Senest er TV 2 News til min store begejstring gået i luften. Kanalen blev i starten mødt med jantelovsagtige vrøvleargumenter, som at Danmark ikke skulle være stort nok til en 24-timers nyhedskanal (så længe TV 2 kan finde økonomi i dette, hvilket ikke er åbenlyst usandsynligt, er logikken bag dette rationale mig uforståelig), og folk lo også af deres helikopter. Jeg synes, det er rart at kunne se nyheder, når det passer mig, og hos mig klarer det sig fint i konkurrencen med 27. reprise af Frasier. Derudover er det mere hardcore nyheder end fx TV 2 Nyhederne, der satser på nærhed, manden på gaden og lign., der skal lokke de nyhedsignorante til at se nyheder.

News er blevet den kanal, jeg starter på, når jeg tænder for fjernsynet, og ofte står den og kører i baggrunden. Dog ved jeg, at jeg skal holde mig væk omkring minuttallene 12, 27, 42 og 57, hvor TV 2 lefler for den del af befolkningen, der nærer en uforklarlig interesse i, hvordan vejret er og bliver, herunder dagtemperaturer i alverdens riger og lande. Vejrudsigten efterfølges af reklamer for FIH Erhvervsbank, Siemens og TDC, som jeg efterhånden har set nok gange. Til gengæld har jeg endnu ikke luret, hvornår de såkaldte magasiner kører – dem kan jeg også godt være foruden. Men alt i alt er jeg stor fan af News, der for en gangs skyld er et nyskabende indslag på fjernbetjeningen.

Af radio hører jeg stort set kun P1 på min clockradio om morgenen. Men det bliver spændende at se, hvad TV 2 Radio kan tilføre æteren, når den går i luften i næste uge. Det bliver nok ikke revyviser og oplæsning af Steen Steensen Blicher.

Kommentarer

Kommentarfunktionen er ikke aktiv for dette indlæg.