søndag 4. april 2004 kl. 23:32

Hallo hallo

Mens andre raske drenge drømte om hurtige biler og damer med store bryster, var det i mine barndomsår en stor drøm at få mit eget voice response-system (ja, jeg var et besynderligt barn). Det ønske er omsider blevet virkelighed.

Jeg opdagede for nylig til min overraskelse, at IP-telefoni er blevet et reelt og ret billigt alternativ for private til traditionel fastnettelefoni. Man kunne mene, at jeg er for ung til fastnettelefoni, men når det nu kun koster 10 kr. i abonnement om måneden, og man samtidig kan få opfyldt en drengedrøm, så er det da værd at tage med.

IP-telefoni er et vidt begreb. Sidste år lancerede Skype (det rimer sjovt nok på hype) under et veltilrettelagt mediestunt et computerprogram, der tillader folk at tale med hinanden gratis over internettet vha. deres computere. Dette er også IP-telefoni. Man skal dog have sin computer tændt for at foretage og modtage opkald, og man kun kommunikere med andre Skype-brugere, hvilket gør Skype til en kuriositet snarere end til et reelt alternativ til traditionel telefoni.

Derimod er IP-telefoni hos fx Musimi, der er min nye operatør, den ægte vare. Her ringer du vha. dine almindelige telefoner, og du beholder dit eksisterende telefonnummer. Du køber blot en lille boks, som du sætter mellem din ADSL-router og dine telefoner.

Det kan dog være mere kompliceret end som så. Under visse omstændigheder, fx hvis man har et privat-ADSL-abonnement hos TDC (!), kan man ikke have ADSL-abonnement uden også at have en almindelig telefonlinje, og så går fidusen lissom tabt. Afhængigt af hvordan dine telefonstik rundt omkring i din bolig er forbundet, kan det være nødvendigt at foretage et indgreb i installationen.

I stedet for at købe en sådan boks har jeg købt et indstikskort til min Linux-server, der alligevel altid står tændt og holder temperaturen oppe i server-/viktualierummet. Vha. dette kort kan jeg tilslutte mine telefoner til computeren.

Jeg har så installeret Asterisk, der er en open source telefoncentral. Her kan jeg lave mit eget voice response-system med indbygget telefonsvarer (hvor man får de indtalte beskeder tilsendt med e-mail som vedhæftede filer), pausemusik og alskens andet lir (jeg kan rigtig drive folk til vanvid). Der findes sågar et API til at kode sine egne applikationer. Herlighedsværdien er enorm.

Systemet kører nu i live-beta-test på telefon 36 948 548. Ugenr.dk, der er mit lille hyggeprojekt, som forventes at kunne finansiere min alderdom, oplyser nu beredvilligt det aktuelle ugenummer, hvis man trykker 5. Flere spændende tjenester er på vej. Internettet kan godt gå hjem og lægge sig.

Kommentarer

 1. af Thomas Madsen-Mygdal - mandag 5. april 2004 kl. 09:50

  Jeg er allerede en stor fan af ugenr.dk

 2. af Troels Arvin - mandag 5. april 2004 kl. 21:57

  Jeg er endnu en fan (prøvede også telefon-udgaven; fungerede helt i top). Hvad er der ellers af fede én-funktions-sites? - Jeg kender http://lyg.ter.dk/ og den noget mere nørdede http://myip.dk/

  By the way, så savner jeg lidt en gennemgang af ugenummer-fænomenet: Det virker fx ikke som om, at amerikanerne benytter den slags. Og er der i det hele taget international enighed om, hvordan ugenummeret fastsættes? - Eller om hvornår en uge starter (søndag/mandag?), for den sags skyld.

 3. af Christian - mandag 5. april 2004 kl. 23:48

  Én-funktions-site - nej, nu må jeg da lige bede om mine himmelblå. Vertikal portal, tak! Af lignende sites kender jeg http://www.klokken.dk/, samt den noget mere spartanske http://da2.dk/, som dog går klokken.dk i bedene ved også at vise det aktuelle tidspunkt (det er Klaus, der bag).

  Til gengæld sker der ikke så meget på primtal.dk og skudår.dk, og domænet hvornårfalderpåsken.dk er overraskende nok slet ikke registreret.

  Mht. baggrundsinformation om uger og ugenumre kan jeg henvise til følgende ganske interessante sider:
  http://jeppesn.dk/uge.html
  http://www.tondering.dk/claus/cal/

  Ugenr.dk bør ved lejlighed udvides med en linksektion. Det er faktisk nøglen til sitets optagelse i Jubii. Den mest egnede kategori, jeg har kunnet finde, er emneportaler. Den betegnelse falder sitet vist endnu ikke helt ind under.

 4. af Nezar Nielsen - onsdag 7. april 2004 kl. 12:01

  Fænomenalt, sådan et setup vil jeg også lave. Fedt at se(høre) at det rent faktisk virker og at ugenr-tjenesten er telefonifiseret :)

  Virker vis-nummer også igennem det der pci-kort, så du på din telefon kan se hvem der har ringet ?

 5. af Christian - onsdag 7. april 2004 kl. 12:39

  Jeg kan ikke se på telefonen, hvem der har ringet - men det er nu fordi, den slet ikke har nummerviser :-)

  Iflg. specifikationerne for TDM400P-kortet understøtter det "vis nummer" (CallerID). Man bruger dog forskellige teknologier til "vis nummer" i forskellige lande, så det virker sikkert ikke uden videre. Men det er muligvis noget, man kan konfigurere sig ud af.

  Man kan læse lidt om problemstillingen i Musimis forum: <https://musimi.dk/index.php/forum/viewPost/357>

 6. af Troels Arvin - lørdag 10. april 2004 kl. 16:54

  Denne diskussion får mig til at overveje at købe "er-i-dag-i-eet-ord.dk". Min kone synes, at "eet-eller-to-ord.dk", men jeg synes, at det bliver for horisontalt.

 7. af Peter Brodersen - mandag 12. april 2004 kl. 17:48

  Husk blot at det hedder "et" eller "ét". "Eet" er ikke gyldigt ord (og er heller ikke nævnt i 1986-udgaven af Retskrivningsordbogen).

 8. af Christian - søndag 18. april 2004 kl. 22:51

  Nyeste stjerne på himlen i samme kategori: http://enbyirusland.dk

 9. af Christian V. Schmidt - tirsdag 27. april 2004 kl. 18:39

  Meget inspirerende tråd...

  Nu har jeg endelig fundet noget fornuftigt at bruge http://vispris.dk og http://prisviser.dk til, mens projektet står i tomgang...

 10. af Dan - onsdag 28. april 2004 kl. 08:43

  Haha Christian...

  Du er og bliver totalt ynglings blogger :D Jeg kender ingen der kan formidle spændende projekter som dig.

 11. af Donald Axel - tirsdag 22. juni 2004 kl. 01:24

  Jeg kan godt lide tanken om at drive folk til vanvid, selv om det vist på disse kanter er ret overflødigt.

  :-) Donald Axel

 12. af Andreas Bach Aaen - tirsdag 22. juni 2004 kl. 17:39

  ugenr.dk er selvfølgelig en oplagt ting, at bruge sin egen PBX til.
  Jeg tænker tilbage på lørdagsunderholdnigen på P3 i prammet 7'eren.
  De havde telefonquizzen: telfonpuslespillet.

  Din telefon er pludseligt gået i stykker. Der er nu en lydstump placeret på tasterne 1 til 9. Det er din opgave at samle trådene så historien giver mening.

  Andre gange var det et stykke musik.

  Selv er jeg også Musimi kunde, men Asterisk serveren er ikke oppe endnu.

 13. af Christian - onsdag 23. juni 2004 kl. 22:43

  Apropos lydstumper, så har jeg en del filmcitater liggende, som jeg har hentet på nettet og selv optaget fra video. Dem burde jeg kunne bruge til et eller andet spas i telefonsystemet.

 14. af jakob - mandag 23. august 2004 kl. 21:24

  hehe... sad og prøvede at finde ud af hvilken uge vi er i, prøvede inde i uret(på proceslininen) men der stod det ikke... jeg vidste ikke mine levende råd, men så prøvede jeg google, og nu ved jeg hvilken uge vi er i...(uden pis, jeg sku faktisk vide hvilken uge vi er i)

 15. af Troels Arvin - onsdag 22. september 2004 kl. 13:51

  http://www.ugenummer.dk/ leder til et billede af en serber, hvorimod http://ugenummer.dk/ og http://www.ugenr.dk/ som ventet videresender til http://ugenr.dk/
  Da er sgu da lidt underligt.

 16. af Christian - onsdag 22. september 2004 kl. 13:55

  Stavefejl i webserverens konfigurationsfil. Hermed rettet.

Der er lukket for flere kommentarer til dette indlæg.