tirsdag 26. august 2003 kl. 17:31

I biffen

I går var jeg et smut i biffen for at se den danske film Rembrandt, der er inspireret af det berømte røveri af et Rembrandt-billede fra Nivaagaards Kunstsamling i 1999. Filmen er heldigvis ikke et forsøg på at skildre de virkelige begivenheder men bruger i stedet blot røveriet som afsæt for en varm og humoristisk skildring af en flok kriminelle tabere, der ved et tilfælde kommer i besiddelse af et maleri til 100 millioner kroner. Det er sjovt, spændende og rørende at se på.

Derimod falder beskrivelsen af politiets arbejde helt igennem. Temaet om den udstødte politimand med de ufine metoder, som risikerer sit job men alligevel klarer skærene, er et af de allermest tyndslidte på det hvide lærred, og hen mod slutningen koger det helt over og bliver ufrivilligt komisk i en grad, som man normalt kun ser i de rigtig vamle Hollywood-film. Det er synd, at man forfalder til den slags klichéer.

I samme forbindelse vil jeg lige nævne Manden bag døren, som jeg var inde at se i fredags, som ligeledes er inspireret af en virkelig historie. Det er også en fin lille film med nogle rigtigt flotte billeder - måske endda lige vel stærke sammenlignet med den til tider lidt banale historie. Man kunne håbe, at instruktøren næste gang havde mod på at prøve kræfter med en lidt mere sofistikeret fortælling. Af skuespillerne er det værd at bemærke Per Oscarsson, der er helt fantastisk til at spille rabiat gammel mand.

Denne kritik til trods er begge film dog ganske seværdige.

Kommentarer

Kommentarfunktionen er ikke aktiv for dette indlæg.