Burgere

Links

Burger King Corp.
McDonald's Danmark
McDonald's Corp.

Alt om København:
McDonald's
Burger King
DSB minibar

The Economists "Big Mac index", der viser, at Danmark er verdens næstdyreste land at købe en Big Mac i.

Højesterets dom i sagen McAllan mod McDonald's

Og en anden sag mod McDonald's

Annonce

Køb et Happy Meal hos McDonald's og få en sjov figur
citat: ATS

Ordbog

kartofler
Pomfritter, der er limet sammen

OBS: Denne side er ikke opdateret i flere år. Beskrivelserne er derfor ikke længere pålidelige.

Burgere adskiller sig væsentlig i forhold til, hvilket slags sted de er købt. Af typer kan følgende nævnes:

Kæderestauranter

Ja, restauranter er vist et udtryk, de selv har indført. Men det, jeg snakker om, er i hvert fald kæder som McDonald's, Burger King og DSB Minibar, der alle sælger samme standardiserede sortiment fra en lang række udsalgssteder spredt over det ganske land - og for de to førstnævntes vedkommende også resten af verden.

Mange mennesker vil hævde, at mad fra burgerkæder er en nødløsning, og at de til enhver tid vil foretrække at købe deres burger et andet sted. Det er jeg ikke enig i. Man vil givet kunne finde nogle lækre specialiteter hos grillbarer rundt omkring, men i bund og grund synes jeg, at både Burger King og DSB Minibar serverer ganske udmærkede burgere.

McDonald's

McDonald's har haft held med at lægge restauranter i næsten hver eneste flække med mere end én luder og én lommetyv. I dag er det blevet til 95 restauranter i Danmark, og over 27.000 på verdensplan fordelt i 119 lande.

Desværre er McDonald's den burgerkæde, der laver de klart mest kedelige burgere. Der er ikke meget at råbe hurra for der. Til gengæld har de et yderst effektivt markedsføringsapparat, der trods mine utallige skuffelser med deres burgere stadig formår at få mine tænder til at løbe i vand, når jeg ser et billede af en BigMac. McDonald's bruger i øvrigt i deres tv-reklamer det selvopfundne udtryk pomfrits - det er det, vi andre kalder pomfritter.

Min personlige favorit er Quarter Pounder (202 g), der uden alt for mange forstyrrende elementer i form af grøntsager gør god plads til en relativt stor bøf (McDonald's største) og en skive ost.

McDonald's største burger er McFeast (256 g), der som navnet antyder er beregnet på at blive spist, når man lige har nydt et større måltid og derfor ikke er så sulten.

Jeg vil gerne advare mod McBacon (171 g), hvis det er, man har lyst til bacon. En McBacon indeholder et cirkelrundt stykke dødt dyr, der har en vis lighed i farve og form med pålægshamburgerryg. Ordet sprødstegt kommer ikke ind i billedet her. I efteråret 2001 har der kørt tv-reklamer for denne burger, hvor forskellige folk på lang afstand vejrer den "lækre duft af sprød bacon". Denne reklame er ikke andet end løgn og latin.

Hos McDonald's bruger man ikke mayonnaise - hverken til at smøre på burgerne eller som dip til pomfritter. Til gengæld har de en yderst velsmagende pomfritsovs.

McDonald's er desværre ofte propfyldt med børn og papfædre, så vi andre ikke får en ærlig chance for at nyde vores overdådige måltid i ro og fred.

Burger King

Har man sagt McDonald's, må man også sige Burger King - og behørigt brokke sig over, at der er så få af dem. Det er intet mindre end en skandale, at Burger King ikke har formået at banke nogle flere restauranter ned i Danmark. Få nu fingeren ud! Internationalt er det blevet til 11.000 restauranter i 54 lande. (Rettelse: jeg har tidligere her på siden hævdet, at der ikke ligger en Burger King i Århus. Jeg er dog blevet gjort opmærksom på, at denne påstand ikke holder vand. Jeg beklager.)

Til alt held ligger der en Burger King temmelig tæt på mit hjem. Der er ellers langt mellem junk food-stederne herude i denne udørk. Da jeg boede i Lyngby, benyttede jeg mig flittigt en lokal Burger King, men denne er nu lukket. Mig bekendt ligger der kun tre Burger Kings på Sjælland, og de ligger med få hundrede meters mellemrum på hver side af Rådhuspladsen i København. Den nærmeste herudover ligger i terminal 3 i Kastrup Lufthavn, og det er endda en skrabet udgave, hvor de bl.a. ikke fører Twister Fries (en art pomfritter, som er krydret med noget paprika-agtigt).

Hos Burger King er der ikke så meget at vælge imellem - det er mest størrelsen, der varierer. Flagskibet er Whopperen (278 g). I foråret 2001 introducerede Burger King Triple Whopperen (så vidt jeg kan regne ud må den veje 428 g) i Danmark, der som navnet antyder indeholder tre bøffer. Kombineret med en mega-cola (0,8 L) taler vi her om et måltid, der næsten kan tage pusten fra mig (ja ja, ro på - jeg sagde "næsten" :-).

Personligt bestiller jeg normalt min burger med bacon og ost samt Twister Fries ved siden af. Burger King serverer Kraft Salatmayonnaise til deres fritter, hvilket er en stor fornøjelse.

Burger King gør meget ud af at gøre opmærksom på, at deres burgere er flammegrillede. Jeg synes nu sjældent, at de smager specielt flammegrillede - for min skyld måtte de gerne branke bøfferne en anelse.

På min lokale Burger King har jeg på det seneste flere gange oplevet, at underbollen er helt gennemvædet af stegefedt (eller hvad det nu er for væsker, bøfferne afgiver under stegningen). Dette kan gøre bollen ulækker, og hvis det er for voldsomt, bør man få burgeren ombyttet. Som regel hjælper det, hvis man blot lader underbollen ligge op dampe lidt af. I mellemtiden kan man passende smøre mayonnaise på bøffen.

DSB minibar

DSB minibar er en usleben diamant. Her serverer de den i visse kredse legendariske burger BigDane, som fås i en række variationer. Man skal vente en evig tid, men det er umagen værd.

DSB minibar ligger desværre næsten kun i forbindelse med stationer, hvilket er synd og skam. En undtagelse er dog den i Frederiksbergcentret ved den nu hedengangne Frederiksberg station (tak til Anders for at henlede min opmærksomhed på dette). En anden undtagelse findes vistnok i Århus (kan nogen bekræfte dette?).

Hos DSB forstår de at riste et stykke bacon, så det bliver virkelig sprødt.

Deres fritter er nogle træls, brede nogen, der smager for meget af kartoffel. Til gengæld kan man vælge mellem otte (eller noget i det retning) slags pomfritsovs, af hvilke jeg endnu har de fleste til gode.

Grillbarer

Grillbarer benytter ofte nogle præfabrikerede, dybfrosne bøffer, som de smider på grillen. Det er vel i bund og grund også, hvad de gør på kæderestauranterne, men ofte smager bøfferne fra grillbaren bare gedigent ringe.

Slige steder kan de også finde på at komme kinakål i burgere, hvor det efter min mening ikke hører hjemme.

Nu er jeg måske ikke helt fair mod alle grillbarer, men jeg er efterhånden blevet skuffet en del gange. Hvis en grillbar derimod er god, passer den måske bedre på nedennævnte beskrivelser af pizzeriaer eller caféer.

I grillbaren på DTU benytter man sig af det snedige trick, at man forbereder bollerne med salat mv. om formiddagen (og stiller dem midt i lokalet), således at man til frokost kun skal varme overbollen og bøffen. Man venter formodentlig, at underbollen på mystisk vis skal blive opvarmet af varmestråler fra det ydre rum. Det er virkelig gustent! Eneste formildende omstændighed er, at en baconburger virkelig indeholder meget bacon (hvis det så bare var sprødt, var min lykke gjort).

Pizzeriaer

På pizzeriaer er burgere typisk ikke den primære vare. Typisk er bøffen dog en rigtig hakkebøf, modsat grillbarernes som oftest præfabrikerede bøffer. Dette kan godt være en fordel, men det kræver, at bøffen ikke er stegt til grillkul.

Jeg kan ikke sige så meget generelt om burgere herfra. Hvis jeg var på pizzeria, ville jeg nok i stedet foretrække at købe en pizza eller måske en kebab, hvis altså stedet råder over en rigtig kebab-kanon (hvad er den rigtige betegnelse for dette apparat?).

Caféer

På mange caféer er der en burger på menuen. Her er burgeren ophævet fra at være junkfood til at være et spændende måltid. Hver café forsøger på deres egen måde at skabe en unik burger, hvilket ofte lykkes.

Flere steder serverer de burgere smurt med guacamole i stedet for mayonnaise. Dette er lige i min ånd, idet jeg går ind for guacamole hvor som helst og når som helst.

Prisniveauet på caféerne ligger som regel et stykke over, hvad man betaler hos steder fra de andre kategorier nævnt her på siden. Til gengæld har man så fornøjelsen af at nyde sin burger i noget anden atmosfære.